Wat is het werkgeheugen?

 

Het werkgeheugen is dat deel van ons geheugen, waarmee we snel informatie kunnen oproepen uit ons geheugen en kunnen toepassen bij vaardigheden Het werkgeheugen speelt een grote rol bij het automatiseren van (nieuwe) vaardigheden, zoals het leren lezen en spellen. Bij het aanleren van een nieuwe vaardigheid, zoals bijvoorbeeld bij leren autorijden, moeten we goed nadenken, praten we onszelf hardop door de taak heen en gaat het nog niet automatisch. Na veel herhaling hoeven we niet meer bij het besturen van een auto niet meer na te denken bij het koppelen, praten we niet meer hardop, maar is de vaardigheid geautomatiseerd.

 

Werkgeheugenproblemen

 

Kinderen bij wie het werkgeheugen minder goed is ontwikkeld, kunnen moeite hebben met het automatiseren van vaardigheden, zoals het leren van de kleuren, de dagen van de week, het zelfstandig aankleden, het leren benoemen van letters, het vlot leren lezen van woorden, het schrijven van letters en het leren van de tafels.

 

Jungle memory

 

Jungle memory is een computerprogramma, waarbij het werkgeheugen intensief getraind wordt. Het kind moet 4 keer per 3 computerspelletjes doen, waarbij het snel oproepen van informatie, het richten en vasthouden van aandacht en het doen van dubbeltaken geoefend wordt.

 

Naast het begeleiden van het lezen en spellen en het verbeteren van de spraak/taalontwikkeling, kan Jungle Memory een goede aanvulling zijn in de therapie.

 

Benieuwd of Jungle memory iets voor uw kind is? Neem gerust contact met mij op!

 

U vindt meer informatie op http://lb.junglememory.com/

© 2017 Copyright Logopediepraktijk Stefanie van Genderen   webdesign: studio Pollewop